„Кристална лира 2022“ – номинации

ЗВУК И ЗВУКОВ ДИЗАЙН

ЮРИ СТОЙКОВ – за композицията му Terra logica през сезон 2021 / 2022 г.

РУМЕНА МАРИНОВА – за проекта Farvel през сезон 2021 / 2022 г.

МАРТА ФОЛ – за проекта Chill рill през сезон 2021 / 2022 г.

ПОП И РОК МУЗИКА

ВОКАЛНА ГРУПА „СПЕКТРУМ“ – за албума Singerprints с концертна премиера на 5 септември 2021 г. в кино „Кабана“ – София, номиниран за престижните награди за съвременна акапелна звукозаписна продукция CARA в две категории – „Най-добър европейски албум“ и „Най-добър фолклорен албум“; за изпълненията им в албума „Коледни истории за брас и глас“ на сдружение „Брасперспективи“ – концертна премиера в „Пространство 108” на 4 декември 2021 г.; за концертите на фестивалите A to JazZ в София на 1 юли 2022 г., „Варненско лято“ на 30 юли 2022 г. и Singing Bridges в Нови сад, Сърбия на 20 юли 2022 г.

ГРУПА „ГОРЕЩ ПЯСЪК“ – за концертите през летния сезон на 2022 г. в Бургас.

ДЪРЖАВНА ОПЕРА – ПЛОВДИВ – за проекта „Една нощ в операта в музиката на „QUEEN“ (с участието на оркестъра на Държавна опера – Пловдив, диригент Константин Добройков,  Славин Славчев – вокал, Славчо Николов – китара и вокали, Добрин Векилов – бас китара и вокали, Михаил Шишков-син – пиано и вокали, Венко Поромански – ударни, Вера Гиргинова – сопран, аранжимент Константин Добройков) – премиера на 30 декември 2021 г. в рамките на традиционния Новогодишен бал в операта в Пловдив.

МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ

КЛАВИРНО ДУО „АТМОСФЕРИ“ (АЛЕКСАНДРА ДИЧЕВА и МИЛА МИХОВА) – за техния дебютен рецитал с музика на два рояла на 22 юни 2022 г. в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ с програма: Фантазия в ла минор от Александър Скрябин, „Гогол сюита“ от Алфред Шнитке, Сюита от Сергей Рахманинов.

КИРИЛ ПЕНЧЕВ (кларинет) – за концертите на 1 октомври и 29 октомври 2021 г. в  Епископска базилика – Пловдив (Откриване на сезон 2021 / 2022 г. на Опера Пловдив) с програма: Фр. Пуленк – Соната за два кларинета, 2 част и Панчо Владигеров – „Ласка“; за интерпретацията на Концерт за кларинет от Любомир Пипков на 9 февруари 2022 г. в Дом на културата – Пловдив („Симфоничен концерт, посветен на Добрин Петков“) с оркестъра на Опера Пловдив, диригент Константин Добройков; за концерта „Различният валс“ на 2 април 2022 г. в Епископска базилика – Пловдив с участието на Дора Делийска. В програмата:  Бела Ковач – Hommage a Bela Bartók за соло кларинет, Бела Барток – Контрасти за цигулка, пиано и кларинет.

МАРТИН ЦАНЕВ (солист на Русенска детска опера към Държавна опера – Русе) – за изпълнението на ролята на Никълъс в операта „Рицарски поход“ от Карл Волрат – премиера за България и Европа на 12 юни 2022 г. на сцената на Доходно здание – Русе.

ПЕДАГОГ

ПЕНЧО ПЕНЧЕВ (преподавател по ударни инструменти в НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив) – за активна концертна дейност на негови ученици като солови изпълнители и членове на ансамбъл ударни инструменти „Престо“ през учебната 2021 / 2022 г., както и за организирането и провеждането на осмото издание на Конкурса за ударни инструменти „Пендим“ в Пловдив (30 юни – 3 юли 2022 г.).

ДОЦ. ЕТИЕН ЛЕВИ (преподавател по поп и джаз пеене в НБУ) – за педагогическите му постиженията в последния 10 сезон на „Като две капки вода“, за издадените албуми и самостоятелни сингъли от негови студенти и за яркото им представяне във форматите „Х фактор”, „Гласът на България“ и „Като две капки вода“ през сезон 2021 / 2022 г.

САШКА ПЕТРОВА-ЧЕНКОВА (преподавател по народно пеене в НУФИ „Филип Кутев“ – Котел) – за организацията на Училищния фестивал „Котленската песен – извор на красота и родолюбие“,  Конкурса за хумористична песен, Конкурса за авторско творчество на учениците, Конкурса за изпълнения на песни от Жеравна, „Свободата да творим в четвъртък вечер“; за съставителството на юбилейния сборник на училището и за издаването на сборник с хумористични народни песни през учебната 2021 / 2022 г.

ДИРИГЕНТ

ГРИГОР ПАЛИКАРОВ – за изпълнението на Симфония в ре минор от Цезар Франк на откриването на Международния фестивал „Зимни музикални вечери“ на 27 януари 2022 г. със Симфоничен оркестър – Пазарджик; за концерта на 12 май 2022 г. със Софийска филхармония в зала „България“ с програма: Романтичен концерт за цигулка и оркестър от Александър Райчев и Симфония № 9 от Дмитрий Шостакович; за интерпретацията на Симфония № 3 (с орган) от Камий Сен-Санс на 18 февруари 2022 г. във Фестивалния комплекс на Варна с оркестъра на Държавна опера – Варна.

ПАВЕЛ БАЛЕВ – за премиерните спектакли на операта „Чичовци“ от Лазар Николов на 1 и 2 март 2022 г. на сцената на Държавна опера – Пловдив.

МАРК КАДИН – за цялостното представяне на Симфоничния оркестър на БНР през сезон 2021 / 2022 г. с акцент концерта с Лия Петрова (цигулка) на 11 март 2022 г. в зала „България“, в памет на жертвите от войната в Украйна с програма: Уилям Уолтън, Чайковски и Валентин Силвестров и с Мирослав Петков (тромпет) на 5 ноември 2021 г.  в зала „България“ с програма: Гершуин, Мийо, Артуро Маркес.

ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО

ОРКЕСТЪР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ – за концерта „Ново поколение“ с творби от съвременните български композитори Румен Бояджиев-син, Ангел Заберски-син, Минко Ламбов, Георги Стрезов, Георги Андреев, Добромир Кисьов и Васил Бележков,  диригент Димитър Косев, на 24 юни 2022 г. в София, зала „България“ и на 27 юни 2022 г. в Русе, зала „Филхармония“.

ОРКЕСТЪР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – ПЛОВДИВ – за изпълнението на Симфония № 4 от Густав Малер под диригентството на Диан Чобанов на 19 ноември 2021 г. на сцената на Опера Пловдив и на 3 юни 2022 г. в зала „България“ в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“.

МЕНИДЖМЪНТ В МУЗИКАЛНОТО И ТАНЦОВОТО ИЗКУСТВО

КРЕМЕНА ОКСЕНКРУГ (директор на Симфоничен оркестър – Сливен) – за Великденския концерт на Симфоничен оркестър – Сливен на 20 април 2022 г. и за концерта „Мистерията на Паганини“ на 19 май 2022 г. с участието на Симфоничен оркестър – Сливен, солист Роман Ким (цигулка).

ДОЦ. Д-Р НИНА НАЙДЕНОВА (директор на Държавна опера – Пловдив) – за организацията на Международната фестивална платформа „OPERA OPEN 2022“ на Античния театър – Пловдив (19 юни – 26 август 2022 г.).

ДАНИЕЛА ДИМОВА (директор на Държавна опера при ТМПЦ – Варна) – за юбилейните прояви по повод 75-годишнината на Държавна опера – Варна през 2022 г.

МУЗИКАЛЕН ФОЛКЛОР

ГЕОРГИ АНДРЕЕВ – за концерта „Наследството“ – част от юбилейната трилогия на ДФА „Филип Кутев“, посветена на 70-годишнината на Ансамбъла, на 20 февруари 2022 г. в зала № 1 на НДК – София.

ФОЛКЛОРНА ГРУПА АХИНОРА“ (с. Яворово, Община Стара Загора) – за получените отличия през сезон 2021 / 2022 г. на Международния фестивал „Кръстопът на музите“, XI Национален фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана“ – с. Жълтеш и Златен медал от Националния събор на народното творчество в Копривщица.

ТАНЦОВ ФОЛКЛОР

ЛЮБЧО ВАСИЛЕВ (главен художествен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл Мизия“ – Търговище) – за либретото и хореографията на спектакъла „Великденски картини“, музика Димитър Христов, с участието на ПФА „Мизия“ – премиера на 29 април 2022 г. в Драматичен театър – Търговище по повод 60-годишнината на Ансамбъла.

ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ ШАРЕНО ГЕРДАНЧЕ“ към Център за младежки дейности и инициативи – Търговище (художествени ръководители Светла Стаменова и Анжела Георгиева) – за юбилейния спектакъл „Приказки за малки и големи“ по повод 20-годишнината на Ансамбъла, представен на 28 и 29 юни 2022 г. в Драматичен театър – Търговище.

ИВАН ИВАНОВ (хореограф на Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ – Хасково) – за написване и отпечатване на книгата с краеведски изследвания „Традиционни фолклорни хорà от Хасковско – дар от поколенията“ през 2022 г. и дейността му като хореограф през сезон 2021 / 2022 г.

ИНСТРУМЕНТАЛИСТ

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ (цигулка) – за проекта „ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50“ с участието на Плевенска филхармония с диригент Мартин Пантелеев на 16 април 2022 г. в зала № 1 на НДК – София. В програмата: Албинони, Вивалди, Монти, Менделсон, Чайковски, Гершуин, Панчо Владигеров, Пиацола, Карлос Гардел, Влади Ампов-Графа, Дани Милев, Ангел Заберски, Артур Пантелеев и др.

ЕМАНУИЛ ИВАНОВ (пиано) – за изпълнението на Първия концерт за пиано и оркестър от Феликс Менделсон-Бартолди на 28 октомври 2021 г. с оркестъра на Държавна опера – Пловдив, диригент Емил Табаков от цикъла „Млади виртуози“; за концерта на 20 януари 2022 г. с програма: Рамо, Дебюси и Лист и за концерта „Песента на спомените“ на 4 март 2022 г. с певицата Ина Кънчева с малко познати на българската публика вокални цикли от Дебюси, Николай Метнер и Джузепе Мартучи.

КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ

КЛАВИРНО ДУО „ДЕСИСЛАВА ЩЕРЕВА – ЕВГЕНИЯ СИМЕОНОВА“ –  за първото концертно интегрално изпълнение в България на творбите на Панчо Владигеров за две пиана (13 авторски транскрипции) на 21 юни 2022 г. в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

СОФИЯ КВАРТЕТ – за поредицата „Концерти с дрескод за деца: дигитално“ през сезон 2021 / 2022 г.

ДУО „ЦВЕТАН НЕДЯЛКОВ (китара) – СТОЯН КАРАИВАНОВ (бандонеон)“ – за представянето на проекта „Почит към Пиацола“ с участието на Симфониета Враца, диригент Христо Павлов във Враца, Козлодуй, Шумен, Пловдив и на остров „Св. Анастасия“ през 2022 г.

ДУХОВ ОРКЕСТЪР

ОБЩИНСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР ПРИ НЧ „ХРИСТО БОТЕВ-1884” – БОТЕВГРАД с диригент Иванка Савова – за концерта „Музика за мир“ на 24 март 2022 г. в рамките на „Мартенски дни на изкуствата в Ботевград 2022“ с участието на Елизабет Гекова (цигулка) и Радостин Миков (пиано).

БУРГАСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР с диригент Анастас Камиларов – за поредицата концерти в Бургас през лятото на 2022 г. и изявите на Х Международен фестивал на духовите оркестри в Одрин, Турция.

ГРАДСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР „МИХАИЛ БИКОВ“ ПРИ НЧ „СТИЛИЯН ЧИЛИНГИРОВ-1963“ – ШУМЕН с диригент Христо Атанасов – за концерта на открито в Шумен на 1 октомври 2021 г., посветен на Деня на музиката, с участието на Смесен хор „Проф. Венета Вичева“; за концерта „В приказната нощ…“ с популярна филмова музика на 26 април 2022 г., за концерта на 9 май 2022 г. „Нощ на европейската и световна музика“, посветен на Деня на Европа в зала „Арена Шумен“ и за концерта „Майски цветя” на 27 май 2022 г. в парка пред НЧ „Стилиян Чилингиров-1963“ с хорà предимно от Дико Илиев.

МУЗИКАЛНА КРИТИКА И ПУБЛИЦИСТИКА

ОЛГА БУЗИНА – за поредицата от срещи с музиканти през сезон 2021 / 2022 г. в авторското ѝ предаване за култура „Анфас“ по TV1.

МИГЛЕНА СТОЙЧЕВА (журналист от БНТ) и нейния екип (Сийка Лапачка – арт координатор, Милен Ботев и Георги Нанов – оператори, Вихрен Тишелов – редактор БНТ, Милен Ботев – монтаж) – за предаването по БНТ2 „Зад кулисите“ през сезон 2021 / 2022 г.

ТАТЯНА КАПРИЧЕВА – за публикациите й в сп. „Музикални хоризонти“ през сезон 2021 / 2022 г. и за нейния иновативен авторски блог „Култура всеки ден“, отразяващ музикалния и културния живот на Варна.

ХОРОВО ИЗКУСТВО

ХОР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – ПЛОВДИВ (с диригент Драгомир Йосифов) – за изпълнението му в постановката на операта „Орфей и Евридика“ от Глук на сцената на Античен театър – Пловдив през сезон 2021 / 2022 г.

ХОР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ (с диригент Стелияна Димитрова-Хернани) – за участието в премиерните спектакли на операта „Мефистофел“ от Ариго Бойто на 22 октомври 2022 г. и операта „Ернани“ от Джузепе Верди на 16 март 2022 г. на сцената на Доходно здание – Русе и за изпълнението на Requiem от Джузепе Верди на 16 април 2022 г. на сцената на зала „Филхармония“ – Русе.

БАЛЕТНО ИЗКУСТВО

БАЛЕТНА ТРУПА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – СТАРА ЗАГОРА – за спектакъла на танцовата мистерия „Сънят на Пилат“, музика Стефан Димитров на 16 октомври 2021 г. в зала № 1 на НДК – София.

БАЛЕТНА ТРУПА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – ПЛОВДИВ – за премиерата на балетния спектакъл „Анна Каренина” по романа на Лев Толстой на 24 юни 2022 г. на Античния театър – Пловдив в рамките на фестивала „OPERA OPEN“.

ЕКИП НА МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР ПРИ ДМБЦ – СОФИЯ  – за премиерите на концерта-спектакъл „ОПЕРЕТНО ВАРИЕТЕ – подари мечта“ на 1 и 2 октомври 2021 г. на сцената на ДМБЦ – София.

ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО И МЮЗИКЪЛ

ДЪРЖАВНА ОПЕРА – ПЛОВДИВ (диригент Константин Добройков, режисьор Веселка Кунчева, художник Мариета Голомехова, хореография Явор Кунчев, солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Пловдив) – за премиерните спектакли на постановката „Исус Христос суперзвезда“ от Андрю Лойд Уебър на 13, 16 и 17 ноември 2021 г. на сцената на Държавна опера – Пловдив.

МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР ПРИ ДМБЦ – СОФИЯ (режисьор-постановчик Марияна Арсенова, диригент-постановчик Юли Дамянов, музикални аранжименти Румен Бояджиев-син, асистент-режисьор Александър Мутафчийски, сценограф Иван Савов (гост), художник на костюмите Денис Иванов (гост), хореограф Йоанна Стоянова, хормайстор Людмил Горчев, солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър) – за премиерните спектакли на оперетата „Графиня Марица – чардаш, шоколад и рокендрол“ на 11 и 12 март 2022 г. на сцената на Музикалния театър – София.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ (диригент Димитър Косев, диригент на хора и педагог Свилен Димитров, корепетитор и музикален педагог Божена Петрова, режисьор Пламен Бейков, художник Еслица Попова, хореограф Малина Арнаудова, солисти и хор на Русенска детска опера, солисти и оркестър на Държавна опера – Русе) – за премиерата на операта „Рицарски поход“ от Карл Волрат на 12 юни 2022 г. на сцената на Доходно здание – Русе.

ДЪРЖАВНА ОПЕРА – ВАРНА (диригент Павел Балев, режисьор Вера Немирова, художник Юлиян Табаков, хореограф Анна Пампулова) – за операта „Дама Пика“ от Чайковски в Летния театър – Варна на Международния музикален фестивал „Варненско лято 2022“ (премиера на 26 юли 2022 г.).

ДЪРЖАВНА ОПЕРА – БУРГАС (режисьор Александър Текелиев, диригент-постановчик Иван Кожухаров, сценография и костюми Денис Иванов) – за операта „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини на сцената на Държавна опера – Бургас  (премиера на 8 октомври 2021 г.).

ОПЕРНО ИЗКУСТВО

ИВАЙЛО ДЖУРОВ (бас) – за изпълнението на песенния цикъл „Зимен път“ от Франц Шуберт в съпровод на Деница Петрова на 1 декември 2021 г. на сцената на Държавна опера – Стара Загора в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство и на 17 април 2022 г. в Камерна зала „България“.

ДЪРЖАВНА ОПЕРА – ПЛОВДИВ  – за премиерата на операта „Набуко“ от Джузепе Верди на 23 юли 2022 г. на Античния театър – Пловдив.

ДОБРОМИР МОМЕКОВ (баритон) – за изпълнението на ролята на Бащата в постановката „Рицарски поход“ от Карл Волрат, диригент Димитър Косев, режисьор Пламен Бейков, художник Еслица Попова – премиера на 12 юни 2022 г. на сцената на Доходно здание – Русе.